Proiectare, implementare, livrare echipamente. Sisteme de colectare si vizualizare a datelor.

Pana in prezent compania ISystems Automation a proiectat, executat si livrat echipamente pentru mai multe centre de comanda. Printre clientii nostri se numara companii mari: LUKOIL Energy&Gas, Dalkia Termo Prahova, NuclearElectrica, OblTransGaz si alte firme de renume mai mic.

Centrul de comanda trebuie sa asigure personalului operativ confort siguranta cat si accesul usor la toate echipamentele aferente postului de lucru.
La crearea unui proiect se vor lua in considerare urmatoarele grupe de factori si cerinte tehnice ce influenteaza confortul si siguranta personalului.

 

Proiectare acustica
O atentie deosebita trebuie acordata la acustica incaperii. Pentru a absorbi zgomotul acustic se pot instala grile speciale pe tavan echipate cu material special absorbant de zgomot pe partea de sus. Pe pereti, trebuie sa instalati panouri antistatice. In pordosele sunt instalate mochete modulare. De asemenea, o atentie deosebita este acordat? la amplasarea difuzoarelor pentru situatii de urgenta si alarmare. Fiecare operator trebuie sa stie ca alarma este declansata indiferent de pozitia si instalarea lor.

Planul amplasarea
Atunci cand se planifica instalarea si pozitionarea mobilierului ?i echipamentelor in viitoarea camera de comanda se ia in considerare accesul la echipamentele de lucru, echpamentele de comunicatie cat si alte echipamente necesare.

Pozitionarea mobilierului in camera trebuie sa fie in asa fel incat sa nu impiedice libera circulatie a persoanelor dar si posibilitatea de a comunica liber

Personalul operativ trebuie sa aiba vedere directa asupra echipamentelor dispozitivelor aferente operarii.

La pozitionarea posturilor de lucru se ia in considerare ierarhia personalului operativ, de exemplu dispecerul ar putea avea acces rapid si contact vizual cu subordonatii.
Planificarea ar trebui sa ia in considerare prezenta confortabila si circularea numarul minim si maxim de angajati.

Iesirile din camera trebuie sa fie plasate in asa fel incat in timpul unui accident, tot personalul operativ sa poata parasii camera

Echipament auxiliar
De asemenea, proiectul trebuie sa ia in considerare toate echipamente auxiliare, cum ar fi un sistem de alarm? de incendiu, sistemul de iluminat, sistem de control acces in camera, aer conditionat. Toate panourile pentru comenzile echipamentelor auxiliare trebuie sa fie usor accesibile.

Iluminat si de microclimat.
Amplasarea de locuri de munca trebuie, sa ia in considerare lumina zilei de la fereastra , si ar trebui sa fie prevazute perdele speciale pe ferestre. Lumina zilei nu ar trebui sa bata direct ecran creand astfel un disconfort operatorului. Sistemul de iluminare trebuie sa fie proiectat astfel incat sa nu interfereze cu citirea informa?iilor de pe ecran si astfel creand efectul de orbire.Sistemul de iluminare nu trebuie sa fie prea luminos si nu ar trebui sa palpaie. Sistemul de iluminat ar trebui sa fie reglabil pentru a mari sau micsora luminozitatea in functie de timpul turei.
De asemenea,  poat fi instalate lampi individuale de iluminare la postul de lucru.
Temperatura si umiditatea interioara trebuie sa fie controlata. De asemenea, in camera este necesar sa fie asigurata circulatia aerului.

Selectarea materialelor
Selectarea, mobilei, a altor echipamente cat si materialelor de finisare cum ar fi mocheta sau panourile de perete se bazeaza pe faptul c? aceasta camer? va fi folosit? în 24/7.

Reparare si intretinere
Toate echipamentele trebuie sa fie usor accesibile pentru intretinere si reparatii.
In proiect, toate echipamentele trebuie sa fie marcate, marcajul fiind aplicat pe echipament, pentru a reduce eroarea umana.

Alimentare electrica
Toate echipamentele importante ar trebui sa aiba alimentarea redundanta din surse independente. In schema de alimentare cu energie ar trebui sa fie utilizate surse de alimentare neantreruptibila, astfel incat atunci cand este exista pierdere la o alimentare, acesta sa nu afecteze posibilitatea de a control.
Trebuie sa fie prevazut iluminat de avarie. Pierderea alimentarii nu trebuie sa blocheze usile de iesire din camera.

 

Interfata operatoru
In proiectarea camerei de control trebuie sa fie luata in considerare si interfata operatorului. Culorile interfetei statice cat si obiectele dinamice intr-o situatie normala de functionare, trebuie sa fie calma, astfel incat sa nu creeze oboseala ochilor. In situatii de urgenta, obiectele la care exista accidente sau avarii pot fi vopsite în culori stralucitoare. La proiectarea unei scheme de culori pentru obiecte, trebuie sa fie definite diferitele scheme de culori pentru diferite  situatii. Mesajele de urgenta trebuie sa aiba, de asemenea, diferite gradatii de culoare iar semnalizarile acustice trebuie sa aiba sunete diferite.Operatorul trebuie sa identifice vizual si prin sunetul clar obiectul de la care este mesajul cat si nivelul de situatiei de urgenta.

 

 

Navigarea intre ecrane ar trebui sa fie pusa in aplicare in asa fel incat operatorul de la oricare ecran cu un singur clic de manipulator poate trece la ecranul principal al oricarui echipament care-l controleaza si de la ecranul echipamentului principal trebuie sa fie in masura cu un singur clic de manipulator sa treaca la ecranul secundar echipamentului.

La locul de munca.
Locul de munca trebuie sa fie proiectat astfel incat operatorul sa aiba contact vizual cu toate sistemele de afisare in care isi desfasoara activitatea. Controalele, accesoriile si echipamente de comunicatie trebuie amplasate astfel incat operatorul sa aiba acces la ele, fara a se ridica de pe scaun. Suprafa?a de lucru trebuie sa fie conceputa in asa fel incat pe ea sa fie amplasate toate echipamentele necesare, controalele sau alte elemente necesare. Suprafata de lucru nu trebuie sa aiba colturi ascutite iar spatiul de sub suprafata de lucru trebuie sa fie suficient de mare pentru picioare.
Scaun de birou trebuie sa fie proiectat pentru a putea fi utilizat comfortabil un termen indelungat dar si rezistenta lui sa asigure utilizarea non-stop. Scaunele trebuie sa fie reglabile.